Veileder og sjekkliste for å arrangere terrengløp

Hva må du tenke på for at et terrengløp skal bli vellykket? Her finner du råd om lokasjon, regler, sikkerhet, inspirasjon fra andre løpsledere og mye mer.

Norefjell Trail er et nytt løp i 2025. Her er løpsleder Sylvia Nordskar i front under testløping og fotografering for løpet. Foto: Norefjell Trail

Å arrangere et løp sammen med andre vil kunne være både gøy, utfordrende og meningsfylt for deg selv og andre frivillige. Innsatsen du legger i dette vil bli satt pris på av mange. Det kan bidra til treningsmotivasjon og gode opplevelser for barn, unge og voksne, samt bolyst i et lokalsamfunn og at et sted settes på kartet.

Planlegging, riktig bemanning, en fin rute, markedsføring, hensyn til sårbar natur og en god løsning for å finne frem i løypa er avgjørende for et vellykket terrengløp.

Som arrangør har du ansvar for at løpet blir en positiv opplevelse for både deltakere, frivillige og andre berørte. Tilpass sjekklisten etter dine behov og størrelsen på arrangementet.

Utfyllende informasjon om organisering av de viktigste funksjonene i et løp fortsetter lenger ned.


Erfaringer fra løpsledere

Tåsentiern, Oslo - Torstein Greni

Vi ville rette oppmerksomhet om alt det gode ved og med marka. Den er gratis og tilgjengelig for alle. En hyllest til nettverket av stier – om du vil! Det er dessuten en fin måte å bli kjent på andre stier – og med nye folk.

Det er en del stiløp fra før, men flere er lange. Vi tenkte å senke terskelen og lage en snillere trasé, så orker du å støvsuge stua og dra på gjenbruksstasjonen når du kommer hjem fra marka. Vi ønsket å skape en vennlig og uforpliktende ramme – på grensen til koselig.
— Torstein Greni, løpsleder Tåsentiern

Tåsentiern er et jovialt og populært terrengløp i Oslo som krever lite å delta på, og som skaper masse glede i nabolaget for både barn og voksne. Foto: Johannes Rummelhoff


Nøsen Hundreds, Valdres - Pål Magnus

Hovedtanken bak Nøsen Hundreds er å skape et ultraløp som gir en god opplevelse fra start til slutt – helt fra påmeldingen til du er hjemme igjen etter (forhåpentligvis) en fantastisk gjennomføring.

Dette betyr mye oppmerksomhet på oppdatert og lett tilgjengelig informasjon på nettsider og i sosiale medier – presentert i et stilrent og inspirerende format. For å hjelpe deltakere med forberedelsene har vi også laget et gratis, periodisert treningsprogram over 24 uker frem mot løpet. Slik kan også de som er nye i ultraløping trene seg opp og få en best mulig opplevelse.

Selve løpshelgen er nøye planlagt for å bli noe helt spesielt. Deltakerne bor på et unikt hotell, får servert lokal mat, og møtes med en skikkelig fest i målområdet. Norges beste klubb-DJ-er setter stemningen, fordi vi mener at det å komme i mål etter kanskje sitt livs tøffeste utfordring må feires og hylles skikkelig. Dette er noe vi ofte savner i andre løp.

Etter løpet legger vi raskt ut høykvalitets bilder og video, som er gratis og lett tilgjengelig for deltakerne, slik at de kan mimre og glede seg til neste gang.

Alt i alt: Du melder deg ikke bare på et løp – du melder deg på en prosess som strekker seg fra 1. november (når påmeldingen åpner) til uke 24, den faste Nøsen100s-helgen.
— Pål Magnus, løpsleder Nøsen Hundreds

Nøsen Hundreds i Valdres er kjent for sin gode tilretting for deltakerne. Her er det teltcamp rett ved start/ mål, mulighet for å få mat inne og musikk, speaker, mat og drikke i målområdet. Bildet er fra etter at løpere har kommet i mål i 2023. Foto: Tonje Lien Wold


Norefjell Trail - Sylvia Nordskar

Norefjell har vært mitt treningsområde i flere år – et fantastisk fjellområde med varierte stier og storslått natur, bare en kort reise fra Oslo.

Etter å ha deltatt i løp både nasjonalt og internasjonalt, har jeg fått oppleve hvor mye denne idretten gir – fellesskapet, naturopplevelsene og gleden ved å sette seg store mål.

Nå ønsker jeg å gi flere muligheten til å oppleve det samme, på et sted som passer perfekt for både nybegynnere som vil teste terrengløping for aller første gang og eliteløpere som vil måle seg mot andre sterke utøvere.
— Sylvia Nordskar, løpsleder Norefjell Trail

Norefjell Trail har over 400 påmeldte fire måneder før løpet. Foto: Norefjell Trail


Xreid - Jan Sigurd Sørensen

Vi hadde et stort behov for logistikk oppfølging, og vi utviklet et race HQ/kontroll senter oppsett som egentlig kjørte løpet. Da fikk løpsleder en friere rolle - og ved behov så kalte HQ bare inn når større avgjørelser skulle tas. Det var en modell som vi følte gjorde ting bedre.
— Jan-Sigurd Sørensen, løpsleder Xreid

Xreid var 10 eventyrlige ultraløp på 120-140 km som ble arrangert i et nytt område hvert år. Her fra Xreid Voss-Bergen 2019 nedenfor Kiellandbu. Foto: Bjørnar Eidsmo


Lofoten Sky Race - Paul Klausen

En suksessfaktor er å forbedre seg og finne på noe nytt hvert år. Ta det beste ut fra andre løp. Jeg opplever at løpsledere deltar på hverandres arrangement og tar kontakt for å dele erfaringer.

Tilpass løpet for en stor bredde. Ha en romslig cut-off. Gjør det mulig å fullføre selv om du går. Får du en stor bredde med mange deltakere så kommer også de beste løperne.

For de som ikke helt har dagen tilrettelegger vi for at du enkelt skal kunne komme deg tilbake med buss eller annen transport noen steder. Vi har også gjort det slik at du kan starte på den lengste distansen, og få godkjent fullføring av den kortere distansen.

Unngå at de raskeste løperne tar igjen de som går og løper mye roligere i utsatt terreng. For å tilrettelegge dette bedre har vi i 2025 puljestart for 200 løpere om gangen, der det er 10 minutter mellom hver gruppe. Vi har også en runde fra start på tre km på vei for å spre løperne før de skal opp i fjellet på sti.

Vær et vertskap og ta vare på også de som kommer alene. Arranger shakeoutrun, afterrun, pastaparty og lignende som gjør det enklere for å løpere å bli kjent med hverandre.

Det var veldig vått i 2024. I 2025 endrer vi rutene for å spare naturen. Vi ser på å i større grad å ha ruta på rygger der slitasjen på underlaget er mindre.

Få med samarbeidspartnere som hotell, spisested og sportsbutikk. Kontakt grunneiere tidlig, de fleste syns det er gøy.

Vi har god erfaring med å selge 100 “charity” startnr til en dyrere pris. All inntekt fra dette går til frivillige lag . Det er utrolig hvor mye glede slike forholdvis små summer kan gi de frivillige i lokalsamfunnet.
— Paul Klausen, løpsleder Lofoten Skyrace

Lofoten Skyrace 2024. Foto: Nok Sandholm


Innspill fra løpere om hva arrangører av terrengløp bør tenke på

Løpet må ha en strekke fra startstreken med nok bredde og lengde til at du naturlig finner din gruppe før stien setter inn. Da unngås irritasjon, trengsel og uvettige forbiløpinger.
— Jørgen Korum
Jeg synes ofte det kan være vanskelig å finne helt grunnleggende informasjon på nettsiden til løp. Slik som starttidspunkt og sted for start, hvor mange matstasjoner det er og hva du kan forvente å finne der. Dette burde være superlett å finne. Du burde slippe å måtte laste ned en PDF for å finne ut av det.
— Molly Strimbeck Bazilchuk
Enten ha helt riktig GPX-fil eller droppe det hvis merking.
— Åsmund Skatvedt
Mange toaletter med mye dopapir ved startstreken.
— Jonas Hesthaug
Ærlighet i beskrivelsen av løpet er kanskje det aller viktigste. En god arrangør viser moderasjon i mengden «sti som ikke er en sti». På lange løp er det viktig med fremkommelighet. Vi trenger både raske, lettløpte løp og ekspedisjoner hvor målet er å komme seg fra A til B – men da må det være tydelig hva deltakerne går til. Xreid var et godt eksempel på dette – vi visste at det var en storstilt dugnad for DNT, for å tråkke opp en sti.
— Gro Siljan Hjukse

Veilederen fortsetter under bildet.

Fra starten av Lofoten Ultra Trail 100 miles i 2019. Kraftig regn og vind, og mye snø i fjellet skapte utfordringer for løpere og arrangører underveis dette året. Fjelletapper ble flyttet til bilveier da merkingen snødde bort. Mange deltakere brøt underveis og trengte transport til målområdet. Foto: Sportagraf

Organisering av de viktigste funksjonene i et løp

Denne informasjonen om organisering er hentet fra “Arrangørveileder 2022” (pdf) fra Norsk Orientering. Teksten er tilpasset terrengløp ved hjelp av AI, men kan kreve ytterligere tilpasning for terrengløp og lange løp. Vurder hva som passer for ditt arrangement. Hør også med andre løpsledere med erfaring.

Løpsleder

Løpsleder er ansvarlig for planlegging, gjennomføring og rapportering av løpet. På små løp kan løpsleder ha flere roller, mens større løp krever mer administrativ ledelse. Viktige oppgaver inkluderer:

  • Planlegging:

    • Bestemme dato, arena og løype

    • Avklare tillatelser med grunneiere og myndigheter

    • Budsjettering og økonomistyring

    • Rekruttere og organisere funksjonærer

  • Før løpet:

    • Markedsføring og informasjon til deltakere

    • Sikre avtaler for førstehjelp, parkering og sanitet

    • Planlegge arena og start/målområde

    • Sørge for at tidtakersystem og nødvendig utstyr er på plass

  • På løpsdagen:

    • Koordinere funksjonærer/ frivillige

    • Løse eventuelle problemer som oppstår

    • Håndtere presse og gjester (ved større løp)

  • Etter løpet:

    • Publisere resultater

    • Rydde og tilbakeføre området

    • Økonomisk oppgjør og rapportering

Valg av lokasjon

En godt valgt lokasjon for et terrengløp bør ha:

  • Gode parkeringsmuligheter, og mulighet for kollektivtransport

  • En tydelig og sikker start- og målområde

  • Nok plass til deltakere og støttefunksjoner (drikkestasjoner, toaletter)

  • En løype som er utfordrende, men sikker

Merking og parkering

For å sikre at deltakerne enkelt finner frem:

  • Skilt bør settes opp 50–100 meter før et kryss, i krysset og etter krysset for bekreftelse

  • Parkeringsplass bør organiseres effektivt, med vakter ved større løp

  • Eventuelle naboer og kollektivtrafikk bør informeres ved større arrangement

Budsjett og finansiering

Hovedinntekter:

  • Påmeldingsavgift

  • Parkering

  • Salg (mat, drikke, utstyr)

  • Sponsorer

Hovedutgifter:

  • Leie av arena og utstyr

  • Løype- og tidtakingstjenester

  • Premier og markedsføring

  • Førstehjelpstjenester

Artikkelen fortsetter under bildet.

Løpere på vei opp en seig stigning under Kårvatn Skyrace på Nordmøre. Foto: Lediard foto AS.

Mål og sekretariat

Målområdet og sekretariatet er avgjørende for et vellykket terrengløp. Med god planlegging og bruk av tidtakersystemer kan resultatregistreringen skje effektivt.

Planlegging av målområdet

  • Tydelig innløp for siste del av løypa til mål

  • God oversikt for funksjonærer, tidtaker og eventuelt speaker

  • Bredt nok innløp til at løpere kan passere hverandre

  • Tydelig avsperring etter mål

  • Beskyttelse for elektronisk utstyr (innendørs, telt eller vogn ved dårlig vær)

  • Strømforsyning må sikres, enten via strømnett eller aggregat


Sekretariatets oppgaver

Før løpet

  • Åpne påmelding og registrere deltakere

  • Planlegge plassering av mål og sekretariat

  • Skaffe nok funksjonærer og sikre opplæring i tidtakingssystem

  • Sjekke tilgang til strøm og utstyr

  • Planlegge plassering av drikkestasjon og eventuelle premier

Rett før løpet

  • Kontrollere tidtakingsutstyr

  • Laste inn startlister i tidtakingsprogram

  • Sikre nok forbruksmateriell (papir, blekk, ekstra tidtakerbrikker)

  • Klargjøre sekretariatet og merke mållinje

  • Synkronisere start- og målklokker

På løpsdagen

  • Sikre at alle løpere registreres korrekt i mål

  • Håndtere etteranmeldinger og endringer

  • Behandle eventuelle feilregistreringer

  • Publisere resultater løpende

  • Koordinere kommunikasjon med speaker og presse (ved større løp)

Etter løpet

  • Rigge ned og rydde arena

  • Publisere endelige resultatlister

  • Levere tilbake lånt utstyr

  • Evaluere arrangementet


Tidtaking

Det finnes ulike løsninger for tidtaking:

  • Manuell tidtaking med stoppeklokke og notering (kun for de minste løpene)

  • Elektronisk tidtaking der løpere registreres automatisk ved passering av mål

  • Chip-baserte systemer som lagrer løperens tid digitalt

Uansett system må det sikres at:

  • Klokker er synkroniserte

  • Backup-løsninger er på plass

  • Data overføres uten avbrudd

Mulige feil og løsninger

  • Strømbrudd: Bruk aggregat eller batteridrevet backup

  • Teknisk feil på tidtakersystem: Ha en manuell backup-løsning

  • Feilregistrering av løpere: La sekretariatet dobbeltsjekke tvilstilfeller

Artikkelen fortsetter under bildet.

Å engasjere frivillige som forstår løpernes behov vil løfte arrangementet. Her fra Lillomarka Rundt i Oslo.

Arena og plassjef

Planlegging av arenaen (start- og målområdet) for et terrengløp innebærer flere praktiske vurderinger for å sikre en god opplevelse for deltakere og publikum.

Krav til en god arena

  • Nærhet til løypen og start/målområde

  • Tilgang til tilstrekkelig parkering

  • Fast underlag for parkering

  • Nok plass til deltakere, funksjonærer og publikum

  • Elektrisk strøm til sekretariat og salg

  • Toalettfasiliteter

  • Om mulig, tak over salgsområdet

Egnete arenaer kan være skoler, idrettsanlegg, klubbhus eller åpne plasser med tilstrekkelig infrastruktur. Mindre løp kan organiseres enkelt, mens større løp krever mer oppbygging.

Plassjefens oppgaver

  • Planlegge arenaen i samarbeid med løpsleder og tidtaking

  • Sørge for nødvendig utstyr og strømforsyning

  • Bygge opp arenaen før løpet

  • Tilrettelegge for sekretariat, salgsbod, toaletter og sanitet

  • Sørge for tydelig merking og skilting av området

  • Rigge ned arenaen etter løpet og transportere utstyr tilbake

Praktiske hensyn ved oppsett av arena

  • Sekretariat og målområde bør ha lett tilgang til strøm og være beskyttet mot vær

  • Salgsområdet bør være strategisk plassert med enkel tilgang for deltakerne

  • Publikum bør ha god sikt til målområdet, men ikke blokkere løpere i innløpet

  • Toaletter må være tilgjengelige og ha nok papir og antibac

  • Søppelhåndtering må planlegges for å holde arenaen ryddig

Tidsskjema for plassjefen

Før løpet:

  • Planlegge arenaen i samarbeid med løpsleder og sekretariat

  • Sjekke strømtilgang og toalettløsninger

  • Sikre transportkapasitet for utstyr

Rett før løpet:

  • Transportere utstyr og sette opp arenaen

  • Merke viktige områder og informasjonsplakater

Under løpet:

  • Håndtere eventuelle problemer, skifte søppelsekker og fylle på toalettpapir

Etter løpet:

  • Rydde og demontere arenaen

  • Transportere utstyr tilbake

Vanlige utfordringer som kan unngås med god planlegging

  • Manglende funksjonærer eller utstyr

  • Strømproblemer og for korte kabler

  • Kaos i parkering og innløp

  • Mangel på toalettpapir og vann


Servering i løpet og salg

Deltakere forventer gjerne at de får noe mat og drikke inkludert i påmeldingsavgiften på matstasjoner og i målområdet.

Samtidig er salg utover dette en mulig inntektskilde for arrangøren. Det kan også være fint for publikum og support å ha mulighet til å kjøpe noe.

Tilpass oppgavene under til om mat og drikke selges eller ikke.

Salgssjefens oppgaver

  • Planlegge innkjøp av salgsvarer og avtale eventuell retur av ubrukte varer

  • Organisere kakebaking på forhånd

  • Ordne løsning for betaling. Se Vipps for bedrifter.

  • Sørge for nok bemanning i salgsboden

  • Betjene salget under løpet

  • Rydde og pante flasker etter løpet

  • Eventuelt returnere ubrukte varer eller fordele overskuddsvarer

  • Levere overskuddet til løpsleder eller kasserer

  • Notere hvilke varer som solgte best for framtidige arrangementer

Nødvendig utstyr

  • Kaffetraktere og termoskanner

  • Vaffeljern

  • Prislister

  • Vekslepenger

  • Eventuelt kjøleskap/fryseboks og grill

  • Klistrelapper for merking av medbrakte kakefat

Planlegging

Salgets omfang avhenger av deltakerantallet og hvor lenge folk blir på arenaen. På korte kveldsløp kan det være nok med kaffe, brus og kaker. Ved større arrangementer kan det lønne seg å tilby grillmat og is.

Salgsboden bør plasseres nær strømuttak for enklere tilkobling av elektrisk utstyr. Kjøp av løperdrikke og krus hører også til salgssjefens ansvar.

Et godt organisert salg gir en ekstra inntektskilde for arrangøren og en hyggelig opplevelse for deltakerne.



Har du innspill til sjekklista, eller ønsker du hjelp til å lage god informasjon for ditt løp?

Ta kontakt med Bjørnar 


Hvordan støtte Sidespor.no

Liker du innholdet på denne nettsiden? Slik kan du gi et bidrag: