Lillomarka Rundt | Løpsmanual

Har du lyst å runde Lillomarka i Oslo? Bli med å løpe 48 km på eventyrlige stier gjennom mosekledde skoger, langs idylliske tjern og over duvende åsrygger.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

Starten under Lillomarka Rundt 2022. Foto: Johannes Rummelhoff

Resultater og mellomtider

Vi vil forsøke å få registrert mellomtider ved Steinbruvann (32) og Isdammen (42 km).


  • Tid: lørdag 25. oktober 2025

  • Distanse: 48 km

  • Høydemeter: 1800 meter

  • Merking: Nei, følg GPX-fil

  • Påmelding: Ja, fyll inn skjema

  • Pris: Kommer

  • Arrangør: Sky Blazers / Sidespor løpeklubb

  • Løpsledere: Johannes Rummelhoff og Bjørnar Eidsmo

Lillomarka Rundt er en ypperlig konkurranse for å debutere i en ultradistanse på sti, Du får en spennende og gøyal dag i flott natur med andre som er glade i stiløping. Du kan kose deg og la skravla gå, eller løpe raskere enn din egen skygge. Om du fullfører med gode kaker og hjemmebakte boller i magen har du all grunn til å være fornøyd.

Påmelding for deltakere og frivillige
(ikke klart for 2025)


Å klare nye distanser gir en utrolig mestringsfølelse. Det var alltid en ny kolle, eller et nytt sted jeg kunne motivere meg til å passere.
— Marianne Bakken, tidligere deltaker

Erika Wollner og Tyler Jones tilbyr kaffe og oppmuntring ved første stasjon på Snippen (2022). Foto: Bjørnar Eidsmo.

Kart og høydeprofil

Oversikt over ruta og høydeprofil. Første stigning er over Kampen, Grytlihøgda, Barlindåsen og opp fra Snippen matstasjon. Andre stigning er fra Rotnes til Sinober, og videre over Røverkula og Brennberget. Tredje stigning er Røverkollen. Den fjerde er Årvollåsen og den siste er Grefsenkollen.  


Frem til Nittedal gikk det greit. Da vi skulle oppover derfra var jeg allerede sliten. Senere kom kreftene tilbake. Dette gikk i bølgedaler. Et slikt spenn av oppturer og nedturer har jeg ikke opplevd tidligere i et løp. Det var en fin følelse.
— Sindre Buraas, tidligere deltaker

Fakta om Lillomarka Rundt

  • Ruta går på blåsti og umerket sti i Lillomarka og er designet av Johannes Rummelhoff

  • Start og mål på Langsettløkka på Kjelsås i Oslo

  • Ruta er innom kollene Kampen, Grytliåsen, Barlindåsen, Brennberget, Røverkollen, Årvollåsen og Grefsenkollen

  • Distanse: 48 km

  • Stigning: 1800 meter

  • Arrangert som høsttur med Sky Blazer løpere for første gang i 2017 og deretter i 2018

  • Første prøveløp i 2019. Deretter arrangert i 2021 og 2022. Avlyst i 2023.

  • 2020: For å gi stiløpere noe gøy å gjøre ble ruta en del av Lilo Blaze Cup på våren og sommeren under nedstengning grunnet korona. Selve konkurransen på høsten 2020 ble avlyst i siste liten grunnet hensyn til smittevern.

  • 2024: Løpet arrangeres for fjerde gang (femte med Blaze Cup). Olav Holden og Bjørnar Eidsmo har sporet opp en ny og forbedret rute mellom Snippen og Brennberget. Dermed får du noe mer sti og Sinober markastue passeres senere i løpet.

Løypebeskrivelse og historiske bilder følger.


Målområdet ved Langsetløkka i 2022. Foto: Bjørnar Eidsmo


Løypebeskrivelse

Her får du alle detaljene om hva som møter deg i løypa underveis.

Første etappe: Langsetløkka - Barlindåsen - Snippen

Etappen er på 8,5 km

Starten går et par hundre meter på skogsvei før du i første sving fortsetter rett frem på sti. Vel nede på grusvei ta til høyre et par hundre meter, og ta opp til høyre på skogsvei/langsrennsløype til Monsetangen (gresskledd åpen plass). Ved Monsetangen skal du over brua, og til høyre opp på stien over Kampen. Det er der Stirsdagsløypa går. På vei ned fra Kampen sikt deg rundt tjernet Lilla Gryta på østsiden (høyre). Følg med etter at du har passert vannet, Du skal straks inn på en ny sti til høyre.

Videre løper du over ryggen langs Grytlihøgda. Snart kommer du inn på blåstien mot Sandermosen. Du løper ned en bratt sti i Styggedalen. Vel oppe på andre siden skal du til høyre opp over Barlindåsen. Husk å ta en titt på utsikten på toppen der.

Vel nede fra Barlindåsen vil du finne første stasjon i neste veikryss. Du har nå løpt 8,5 km. Det er 11,5 km til Sinober.

Erika, Remy, Tyler, Hans Kristian og Johannes på Barlindsåsen under Lillomarka Rundt turen i 2018. Foto: Bjørnar Eidsmo

Andre etappe: Snippen - Slåttmyra naturreservat - Rotnes (Nittedal) - Sinober

Etappen er på 11,5 km. Ved Sinober har du løpt 20 km.

NB. Denne delen av løypa er endret fra tidligere. Du løper opp første bakken som før, men i første sving fortsetter du rett frem. IKKE følg blåstien til høyre mot Sinober.

Du løper nå på en balkongsti som går slakt oppover (første bildet over). Etter totalt 11 km kommer du ned til en grusvei. Ta til venstre. Etter 150 meter flater det ut. Til høyre har du ett åpen felt og en stolpe fra Stolpejakten. Ta til høyre inn på sti der.

Ved Slåttmyra naturreservat er det fint, og et hinder. De store stokkene som ligger i myra er veldig vanskelig å balansere på (bilde 2 over). Ta heller et par skritt tilbake og følg tråkket litt lenger til venstre i myra. Her blir du nok litt våt, men det gjør ingenting.

Etter den fine myra får du skogsvei og grusvei ned til Rotnes i Nittedal. Nå er det bare å rulle på, mens skravla går. Følg GPX-sporet slik at du løper en stor halvsirkel når du er lengst nede. Fortsett på grusvei. Etter ca 17 km fortsetter veien over en slags bro til venstre, og du har en sti bratt opp til høyre (bilde 5 over). Du skal opp stien til høyre. Du får nå 2,8 km med ganske jevn stigning og noen flatere partier opp til Sinober. Legg merke til flott grønn mose, og muligheter for rester av traktkantarell og blåbær.

Vel fremme ved Sinober markastue må du vurdere en stopp for nydelig gulrotkake, kaffe, vørterøl eller noe annet godt. Ute er det også toaletter.

Erika, Hans Kristian, Johannes og Gildwen på Sinober under den første Lillomarka Rundt turen i 2017. Foto: Bjørnar Eidsmo

Tredje etappe: Sinober - Brennberget - Røverkollen - Steinbruvann

Etappen er på 12 km. Ved stasjon 2 ved Steinbruvann har du løpt 32 km.

Etter Sinober tar du til venstre opp her mot Røverkula, og deretter til Brennberget. 

Brennberget - Lillomarka Rundt 2018. Foto: Bjørnar Eidsmo

Fra Sinober løp sørøstover forbi DNT hyttene. Legg merke til at 500 meter etter Sinober skal du til venstre på blåsti mot Røverkula. Dette er en bonustopp anbefalt av markadetektiven Olav Holden, som også var inkludert første vi gang vi gjennomførte Lillomarka Rundt.

Deretter bærer det opp til Brennberget (441 moh), Lillomarkas høyeste topp. Der er det lite utsikt, men en belønning er en gøyal sti ned igjen til Sørskogen.

Ved det fine badevannet Kjulstjernet tar du ned til venstre til Skredderudtjernet. Når du senere kommer ned på grusveien skal du opp til høyre, og etter 100 m oppover inn på en litt hemmelig sti til venstre. Denne stien er ikke merket på kart, men den er tydelig i terrenget.

Nytt i 2024 er at vi har fjernet den sløyfa fra tidligere oppom grustaket. Følg GPX-ruta og tråkk/sti du finner helt opp til høyspentlinja. Der er er det en tydelig sti du følger videre.

Snart passerer du Bjønndalen skianlegg. Nyt kvalitetssti langs hele Lusevasan, og den frodige skogen i Slåttumsrøa naturreservat. Fortsett ned til Romstjern og følg nordsiden av vannet.

Videre skal du opp stien til Røverkollen. På toppen er det et tårn med utsikt over skogen du har løpt i. Etter tårnet skal du raskt peile deg inn på en sti.

Pass på når du løper ned den fine stien fra Røverkollen. Plutselig skal du til venstre fra den stien, og du skal til venstre enda en gang litt lenger ned ved noen berg og følge høyden slakt nedover, istedenfor rett nedover som ender i en brattere og kronglete sti. Følg altså med på ruta her, og sjekk kartet på forhånd.

Vel nede løp langs Steinbruvann til stasjon 2 ved ca 32 km.

Skredderudtjernet 2018. Foto: Bjørnar Eidsmo

Erika og Johannes på Røverkollen under Lillomarka Rundt 2017. Foto: Bjørnar Eidsmo

Fjerde etappe: Steinbruvann - Breisjøen - Alungsjøen - Årvollåsen - Isdammen

Etappen er på 10 km. Ved Isdammen har du løpt 42 km.

Fra Steinbruvann får du en fin etappe til Breisjøen. Følg blåstien til du kommer på grusvei. Fortsett rundt Breisjøen på grusvei. I neste kryss der grusveiene fra Ammerud og Linderudkollen møter, følger du blåstien ned til Oslos reservedrikkevann Alungsjøen. Dette vannet har hatt mange navn, men i følge Språkrådet er Alungsjøen nå hva det heter.

Stien rundt Alungsjøen er godt slitt og full av røtter. Du starter ved å følge rødsti, og deretter følger du blåstien rundt vannet. Vær oppmerksom i et større stikryss etter en stor vanndam. Følg blåstien til høyre her og fortsett helt frem til grusvei i bunn av Årvollåsen.

Nå får du en slak stigning på grus før du tar blåstien opp til toppen av Årvollåsen. Følg blåstien videre over toppen mot Istappen, men pass på så du ikke løper for langt. Du skal til høyre før du kommer ut i bebyggelsen. Der var en brite som gikk på en smell i 2022.

Ved Isdammen er det muligheter for et bad og noe påfyll fra matstasjonen. Bjørnar gikk på en brøler her i 2022 da han fortsatte uten å smake på sitronkaka som Mats hadde bakt.

Hvis regn kan det være stasjonen er under tak i den røde hytta langs vannet.

Sindre og Patrick i tet ved Isdammen under den første konkurranseversjonen av Lillomarka Rundt i 2019. Foto: Gildwen LeFerrec

Femte etappe: Isdammen - Trollvann - Grefsenkollen - Kringla - Langsetløkka

Etappen er på 6 km. I mål har du løpt 48 km.

Du kjenner det nok godt i kroppen nå, og den første stigningen fra Isdammen kan være hard. Fremover vil klinten skille seg fra hveten. Hvem har krefter igjen?

Hold ut! Etter Skyteåsen skal du etter hvert ned den bratte skrenten over bekken nord for skytebanen.

Følg grusvei mot Trollvann, og vær obs på når du skal inn på sti. Du passerer Trollvanns sørende over den lille demningen og fortsetter på bratt sti som snirkler seg til toppen av alpinbakken.

Nå skal du helt opp til Grefsenkollen restaurant. Her er det mulig å kjøpe en cola eller fylle vann i krana på baksiden. Fortsett helt rundt restauranten til det høyeste punktet og følg stien ned på nordsiden mot Trollvannstua.

Videre følger du Stirsdagsløypa forbi Kringla, over veien, og langs sti ned til skogsvei. Fortsett ned bakken til skogsveien flater ut. Der skal du til venstre. Du er nå tilbake der du løp tidligere i dag. Det er ca 1,4 km igjen til mål.

Da er det bare å fordele dine siste krefter frem til målstreken uten å snuble. Lykke til!

Målområdet i 2022. Foto: Johannes Rummelhoff


Neste
Neste

Hornindal Rundt | Guide | Norges beste terrengløp