Løpesokker til stiløping, terrengløp, fjelløp og ultraløp

Injinji sokker har jeg god erfaring med.

Når vi løper på sti og i terrenget blir vi nesten alltid våte på beina. Det er fort gjort å undervurdere betydningen av å bruke gode sokker som passer dine føtter for å unngå trøbbel.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

Sokkenes størrelse, passform og materialer vil sammen med skoenes passform og størrelse avgjøre om føttene trives når du løper langt. Du vil spesielt merke betydningen av dette når det er vått og når du løper bratt nedover. Feil valg kan lede til gnagsår og blemmer, som kan ødelegge for både løpeturer og konkurranser.

Protips: Et hjelpemiddel for å forebygge problemer er også å smøre føttene i forkant og underveis med for eksempel hvit vaselin, talkum eller Foot Glide.

For tiden bruker jeg sokker fra Darn Tough, Smartwool, Injinji og Arc’teryx. Det finnes også andre gode leverandører som Falke og Drymax.


Egenskaper å se etter

  • Isolasjon: Sokkene bør isolere når de blir våte, i hvert fall når temperaturen synker om høsten, vinteren og våren. Sokker i ull har slike egenskaper. Med noe innblandet teknisk materiale får de bedre slitestyrke

  • Pustende materialer: Luft bør slippes gjennom

  • Passform: Riktig størrelse der sokkene ikke lager bulker, sklir rundt eller gnisser mot huden

  • Friksjon: Noe friksjon i materialene hindrer føttene i å skli rundt.

  • Forsterkning: Mange løpesokker har forsterkning under

  • Høyde: De bør beskytte et godt stykke høyere enn skoene for å unngå å få rusk inne i sokkene

Anbefalte sokkemerker for løping på sti

Erfaringer med Injinji sokker

Jeg har brukt Injinji sine tåsokker i alle år som ultraløper. Sokkene kommer i flere ulike tykkelser og høyder. De har løpemodeller i “Coolmax”, og andre modeller i merinoull som også kan brukes til løping.

Noen ganger ønsker jeg noe høyere sokker (uten kompresjon). Slike høye sokker beskytter mot insekter, brennesle, torner, flått og rifter. Samtidig isolerer de.

Under UTMB i 2019 brukte jeg noen halvhøye varianter som heter Injinji Trail Midweight Crew. Der var det sand som utover løpet festet seg til huden på leggene. Det klødde og irriterte, så jeg kunne godt hatt sokker opp til knærne, selv om det kan se rart ut. Det er vanskelig å finne tekniske løpesokker som går helt opp til knærne uten kompresjon. Darn Tough har dette.


Positive erfaringer med Injinji

  • Sokkene sitter godt på foten.

  • Du slipper vannblemmer og gnagsår grunnet friksjon mellom tærne.

  • Ved at tærne spres mer med disse sokkene vil mer av foten bidra i løpingen (produsentens påstand).

  • Fukttransport: Hver tå er innpakket i svette-transporterende materiale, slik at foten blir tørrere og mer behagelige enn i tradisjonelle sokker.

Utfordringer

  • De tar litt lenger tid å få på seg enn vanlige sokker. Dermed mister du noen sekunder om du skal skifte sokker underveis i et løp.

  • Løpemodellene deres er ikke i ull, og det er mindre luft mellom tærne. Dersom du løper mye i våt snø og kalde bekker fra snøsmelting, kan det føre til at tærne blir kalde. Jeg anbefaler derfor ikke slike sokker til vinterløping.

  • I løpet av Tromsø Skyrace Hamperokken fikk jeg et hull i stortåa med en Outdoor Midweight Crew sokk. Jeg merket dette først etter løpet. Den tykkere modellen Trail ble brukt under TDS (et av UTMB-løpene). De ble det ikke hull i.


Leggvarmere

Devold Running Calf Thigh leggvarmere kan du kombinere med andre sokker. Som for ullermene fra Devold har jeg valgt å gå opp to størrelser så de ikke skal stramme for hardt. Det er med tanke på blodsirkulasjonen. Det kan være det hadde holdt å gå opp én størrelse. Jeg brukte disse leggsokkene under Oslo Trail Challenge 2021. Da var det klissvått. I første del av løpet hadde jeg på en vanttett bukse og shorts og leggsokker under. Leggsokkene bidro til å isolere beina slik jeg at ikke frøs når jeg vasset gjennom bekker til livet. Senere i løpet tok jeg buksa av, og hadde da fortsatt beskyttelse og isolasjon på leggene. En stilongs hadde blitt for varmt i dette løpet.


Materialer Devold Running Calf Thigh:

  • 40 prosent merinoull

  • 39 prosent polyamid - nylon

  • 13 prosent silke

  • 4 prosent Lycra

  • 2 prosent elastan

  • 1 prosent silikon

  • 1 prosent glassperler


Kompresjonssokker

Kompresjonssokker i ultraløp er jeg skeptisk til. Noen erfarer at slike sokker kan føre til hovne bein etter et visst antall timer. Forskning jeg finner tilsier ingen effekt av kompresjonssokker laget for sport, kun for de til medisinsk bruk. Jeg har ikke fasiten, så her er det bare å undersøke mer selv om dette er et tema.

Vanntette sokker

Sealskinz og Dexshell tilbyr vanntette sokker. Noen liker den typen sokker, spesielt på stagerace om det er vått over mange dager. Andre har fått utfordringer med at de kan fylles med vann som ikke drenerer ut. Jeg holder meg foreløpig unna slike sokker, men utelukker ikke at det kan fungerer for enkelte typer løp og om de brukes riktig.


Forrige
Forrige

Hals/ buff

Neste
Neste

Løpelue